Πρόβα για περιουσιολόγιο… “Big Brother” κάνει το Υπουργείο Οικονομικών με την καθιέρωση της υποχρέωσης να δηλώνονται τα πάντα από την περιουσία των πολιτών, ακόμη και κοσμήματα ή μετρητά που φυλάσσονται στο σπίτι ή σε θυρίδες, εφόσον το συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των υπολοίπων υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Η υποχρέωση αυτή αφορά επί του παρόντος τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες (βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, κρατικούς αξιωματούχους κ.α.) αλλά με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνηση για σύνταξη ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με το σύνολο όσων έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αναφέρεται στο ΦΕΚ, προβλέπεται ότι με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης «δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα» .

Δηλώνονται επίσης οι μεταβολές σε σχέση με προηγούμενη δήλωση όπως και όσα αποκτήθηκαν από κληρονομιά. Συγκεκριμένα «σε περίπτωση απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος».

Ο υπόχρεος υποβάλλει με τη/τον σύζυγο κοινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης και δήλωση οικονομικών συμφερόντων. Προβλέπεται όμως για το ενδεχόμενο να υπάρχουν… οικογενειακά προβλήματα, ότι σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας του ή της συζύγου του υπόχρεου να συνυποβάλει κοινή δήλωση, η δήλωση υποβάλλεται μόνον από τον υπόχρεο, ο οποίος οφείλει να αναφέρει συγχρόνως στις παρατηρήσεις, το γεγονός της άρνησης ή αδυναμίας.

Σε περίπτωση βεβαιωμένης διάστασης ή διαζυγίου, η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται μόνο από τον υπόχρεο και αφορά μόνο τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, ο οποίος δηλώνει συγχρόνως το γεγονός της διάστασης ή του διαζυγίου.

Οι νέες ρυθμίσεις πάντως αφορούν την υποβολή δήλωσης από το 2016, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Διαβάστε εδώ όλο το παράρτημα από το ΦΕΚ της κυβέρνησης για τη νέα δήλωση περιουσιακής κατάστασης: PARARTHMA FEK.pdfPARARTHMA FEK.pdf

​​​