​Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τη Δευτέρα το βράδυ όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και δεν έχουν μπει ακόμα σε κάποια ρύθμιση, καθώς με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τους καλεί να το κάνουν και να δηλώσουν μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό για ποσό μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως, αλλιώς προειδοποιεί με κατασχέσεις.

Μπορεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να είναι ακόμα ακέφαλη μετά την απομάκρυνση της Κ. Σαββαΐδου, παρ’ όλ’ αυτά, το ΥΠΟΙΚ έσπευσε να… ενημερώσει όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ότι παρήλθε η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω capital controls, και πλέον μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχε��ων.

Πάντως για να γλιτώσετε τις κατασχέσεις το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ενταχθείτε σε μια ρύθμιση 24 δόσεων και να δηλώσετε έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει ότι, μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) ή με αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή ή με διάταξη νόμου.

Επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απωλέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ν.4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και είκοσι τέσσερις κατά περίπτωση. Επιπροσθέτως, προκειμένου να μην απωλεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος».