Την επαναφορά της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για τα εισοδήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών από το 2016.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που -εκ του συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου- το 50% και άνω προέρχεται από μισθούς και συντάξεις, τότε όλο το εισόδημα ανεξαρτήτως πηγής θα φορολογε��ται με βάση την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ.

Παράδειγμα: ένας φορολογούμενος που έχει σήμερα εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθούς, άλλες 6.000 από ενοίκια και 3.000 από αγροτικό εισόδημα (δηλαδή συνολικό εισόδημα 21.000 ευρώ) πληρώνει φόρο εισοδήματος 1.557 ευρώ.

Εφόσον το συνολικό εισόδημα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών, θα κληθεί να πληρώσει 2.520 ευρώ, δηλαδή 963 ευρώ περισσότερα.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο θα συνδέεται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

«Δηλώστε και σώστε» το μήνυμα Αλεξιάδη

Η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση μαύρων καταθέσεων θα προηγηθεί των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα. Ο Τρύφων Αλεξ��άδης κάλεσε για μια ακόμη φορά, όσους έχουν αδήλωτα χρήματα να δηλώσουν και να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

«Ό,τι δεν δηλωθεί και δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις, θα κατάσχεται» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έρχεται το περιουσιολόγιο

Μετά τη ρύθμιση νομιμοποίησης των μαύρων καταθέσεων θα ακολουθήσει το περιουσιολόγιο, όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως οι καταθέσεις στο εξωτερικό.

Μετά τη λειτουργία του περιουσιολογίου οποιαδήποτε αύξηση της περιουσίας του φορολογούμενου θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα ή από την αποταμίευση που έχει δηλώσει στο περιουσι��λόγιο.