Έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανόν η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα τον τελευταίο αιώνα» και ως «επανάσταση στον χώρο των χρηματικών συναλλαγών»

Αν και πολλοί ήταν (και ακόμη είναι) επιφυλακτικοί για τη χρήση του, ήδη εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την υφήλιο το χρησιμοποιούν για τις αγορές τους.

Ο λόγος για το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν ελέγχεται από καμία χώρα και από καμία κεντρική τράπεζα και ανταλλάσσεται από χρήστη σε χρήση απευθείας.

Η επίθεση χακεράδων στις ελληνικές τράπεζες με λύτρα… Bitcoin

Όπως σας μετέδωσε το star.gr, το internet banking τριών ελληνικών τραπεζών την περασμένη Πέμπτη δέχθηκε επίθεση από χάκερς.

Η επίθεση ήταν μικρής κλίμακας, για μικρό χρονικό διάστημα και αποκρούσθηκε επιτυχώς.

Oι χάκερς ζήτησαν λύτρα από τις ελληνικές τράπεζες το ποσό των 700 bitcoin (250.000 ευρώ) για να μην ρίξουν τα πληροφοριακά τους συστήματα. O λόγος που επέλεξαν bitcoin είναι προφανής: να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Πότε ξεκίνησε η εφαρμογή του

Η ιδέα για το Bitcoin πάει αρκετά χ��όνια πίσω, το 1998, ωστόσο χρειάστηκε να καταρρεύσει η Lehman Brothers ώστε to 2009 να το δούμε σε πρακτική εφαρμογή.

Το άτομο ή (πιθανότερα) η ομάδα πίσω από το Bitcoin και το λογισμικό λειτουργίας του είναι άγνωστη καθώς «κρύβονται» πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

Το πρώτο διάστημα το bitcoin δεν είχε ιδιαίτερη αξία καθώς η ισοτιμία του αντιστοιχούσε σε μόλις 0,14 δολάρια.

Ωστόσο, καθώς η αποδοχή του αυξανόταν η ισοτιμία έπαιρνε την ανιούσα και έφτασε και μέχρι τα 1.400 δολάρια! Σήμερα, αξίζει περίπου 353 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του Laszlo Hanyecs, μέλος του Forum BitcoinTalk.org, ο οποίος στις 18 Μαΐου προσέφερε 10.000 bitcoins σε όποιον του παρήγγειλε δυο πίτσες.

Μερικές μέρες αργότερα, ένας χρήστης με το όνομα Jarcos δέ��θηκε και του έστειλε δύο πίτσες από την αλυσίδα Papa John's. Αν κράτησε το ποσό, σήμερα είναι εκατομμυριούχος

Το δίχτυ ασφαλείας πίσω από το bitcoin

Πίσω από το νέο ψηφιακό νόμισμα υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, ισχυρή κρυπτογράφηση, από ιδιώτες που διασφαλίζουν και επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές. Αυτοί λέγονται «miners» και επιβραβεύονται με νέα bitcoins.

Η διαφάνεια του ψηφιακού νομίσματος εξασφαλίζεται με το γεγονός ότι οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα διαφανές δημόσιο αρχείο, ενώ το λογισμικό είναι «ανοιχτού κώδικα» κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας έχει την δυνατότητα να επιθεωρήσει τον κώδικα.

Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.

Επίσημο εμπόρευμα από τον Σεπτέμβριο

Πριν από περίπου δύο μήνες το Bitcoin έγινε επίσημα και εμπόρευμα.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα κινήθηκε νομικά κατά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και παράλληλα προχώρησε σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής για τη διευκόλυνση διαπραγμάτευσης συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης στην πλατφόρμα του.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, «για πρώτη φορά η CFTC κρίνει ότι το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ορίζονται ορθώς ως εμπορεύματα».

Δείτε τα βίντεο που εξηγούν λεπτομερώς τι είναι το ψηφιακό νόμισμα…