Στο 67ο έτος ηλικίας αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1-1-2022, για πλήρη σύνταξη γήρατος, για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, όπως η μείωση στα ποσά των συντάξεων κάτω και από τα 1.000 ευρώ.

Στα 62 χρόνια ηλικίας θεσπίζεται το όριο για όσους έχουν τουλάχιστον 40 έτη εργασίας ή 12.000 ημέρες ασφάλισης.

Για την πρόωρη (και μειωμένη στο ��οσό καταβολής) σύνταξη, το όριο ορίζεται πλέον στο 62ο έτος της ηλικίας, με 4.500 ημέρες ή 15 έτη. ασφάλισης.

Με την εγκύκλιο θεσπίζεται επίσης ως αντικίνητρο νέο «πέναλτι» στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να φύγουν πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους, με επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, ύψους 10%!

Το νέο αυτό αντικίνητρο για τις πρόωρες συντάξεις, για όσους βγουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα μείωση κατά 30% (6% ανά έτος), με αποτέλεσμα η νέα σωρευτική μείωση στις συντάξεις μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 40%, για όσους φύγουν 5 χρόνια νωρίτερα.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο με όλες τις νέες ρυθμίσεις και τα παραδείγματα: sintaxeis.pdfsintaxeis.pdf

​​