​Για τις αλλαγές στα φορολογικά, το επίδομα θέρμανσης, την επιστροφή φόρου και τα αδήλωτα εισοδήματα μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει να φοβάται τίποτα από το περιουσιολόγιο» διαβεβαίωσε ο κ.Αλεξιάδης, εξηγώντας ότι «όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία, δεν χρειάζεται καν να τα ξαναδηλώσουν», αφού «το υπουργείο θα κάνει τη διασταύρωση των στοιχείων». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα δημιουργηθεί μια φόρμα, η οποία θα αφορά στις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων

Σύμφωνα με τον κ.Αλεξιάδη, «ο μισθός δεν θα μπαίνει στο περιουσιολόγιο. Θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζών, ωστόσο δεν θα φορολογηθούν».

Μάλιστα, ο κ.Αλεξιάδης τόνισε ότι με σχετικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, θα δοθεί η ευκαιρία να δηλωθούν εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα.

«Αν όμως δεν δηλωθούν, θα δεσμεύονται από το κράτος και θα υποστούν την ανάλογη φορολογική επιβάρυνση» προειδοποίησε ο κ.Αλεξιάδης.

Αναφορικά με τις διορθώσεις που αφορούν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «το σύστημα θα ανοίξει άμεσα», ενώ μιλώντας για το επίδομα πετρελαίου ο υπουργός προέτρεψε τον κόσμο να αγοράζει κανονικά πετρέλαιο λέγοντας πως «το επίδομα πετρελαίου θα βγει άμεσα και θα έχουμε πιο δίκαιη κατανομή, ανάλογα με την περιοχή. Θα έχει αναδρομική ισχύ για τις αγορές που έγιναν από την αρχή της διάθεσής του».

Στο ερώτημα "γιατί πολλοί δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή φόρου;", ο κ.Αλεξιάδης σημείωσε ότι για να καταβληθεί θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν τα απαραίτητα έγγραφα.

«Να αποκτήσουμε κουλτούρα συνέπειας ως προς τις πληρωμές μας» είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια κουλτούρα που πρέπει να αποκτήσει και το κράτος.

Για το αγροτικό, ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι «υπάρχει πλήρης διάλογος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» από τον οποίο θα προκύψει «μια πιο δίκαια και αναλογική κατανομή των βαρών. Δεν είναι δυνατόν πάνω από το 80% των αγροτών να δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι «τα τεκμ��ρια θα εξεταστούν» και ότι «μέσα στο 2016 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης», αφού υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα. «Για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, μεγάλες αλλαγές θα έχουμε για τα εισοδήματα του 2016 και θα έχουν να κάνουν με το πλαστικό χρήμα» τόνισε ο ίδιος.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΤ1
Δείτε επίσης:

ΝΕΟ φορολογικό:Αλλάζουν οι κλίμακες-Ποιοι χάνουν το αφορολόγητο-Τι κερδίζουν οι φαν των καρτών