​Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το ασφαλιστικό. Έως και 20% αναμένεται να φτάσουν οι περικοπές στις συντάξεις μετά τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, που η κυβέρνηση θέλει να φέρει ως το τέλος του χρόνου στη Βουλή, προκειμένου η τρόικα να καταλήξει σε θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

Οι δανειστές πιέζουν τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι και περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο εφιάλτης του Ιουλίου επανέρχεται για την κυβέρνηση. Αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα, το Grexit θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Ενδεικτική, είναι και η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο Γιάννης Στουρνάρας σε έκθεση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή αναφέρει πως η Ελλάδα έχει διανύσει τα 4/5 της απόστασης για την έξοδο από τα μνημόνια και πως είναι αδήριτη ανάγκη να περάσουν με ευρεία στήριξη τα εναπομείναντα μέτρα από την Βουλή για να μην επανέλθουν τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα σε δήλωσή του στο Mega τονίζει:

"Με την ψήφιση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, έχει καταγραφεί υψηλός βαθμός συναίνεσης. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και η συναίνεση αυτή δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντιθέτως, πρέπει να διατηρηθεί ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, να στηριχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση και να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη".

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ, προς το παρόν όμως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει βρεθεί περίπου το ένα δισ.

Για να κλείσει αυτή η τρύπα σχεδιάζεται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 μονάδες. Μία που θα επωμισθούν εξολοκλήρου οι εργοδότες και μία που θα τη μοιραστούν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Το τσεκούρι στις συντάξεις αναμένεται να έρθει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η μπίλια για την εθνική σύνταξη έχει κάτσει τα 384 ευρώ από εκεί και πέρα το υπόλοιπο ποσό θα «χτίζεται» με βάσει τα χρόνια ασφάλισης και το μισθό.

Με τον επανυπολογισμό οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα χάσουν 4%, 6% ως 8% οι συνταξιούχοι του δημοσίου, 15% όσοι παίρνουν σύνταξη από τον ΟΑΕΕ δηλαδή το πρώην ΤΕΒΕ, ενώ σε ΔΕΚΟ και τράπεζες η μείωση θα φτάσει το 20%.