​Μια ακόμα ζοφερή πραγματικότητα παρουσιάζει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Μια ματιά στην εκπαίδευση 2015», καθώς η χώρα μας κατέχει την αρνητική πρωτιά στην ανεργία των νέων επιστημόνων μεταξύ χωρών του διεθνούς οργανισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία αυξάνονται συνεχώς σε σχέση με το 2000, όπου μόλις το 18% του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού ηλικίας 25 - 64 διέθετε πτυχία πανεπιστημίου.

Το 2014 πτυχίο είχαν σχεδόν τρεις στους δέκα εργαζόμενους, ενώ στις ηλικίες 25 – 34 το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 39%, από 24% που ήταν το 2004 και 26% το 2005.

Όμως η έκθεση περιγράφει με μελανά χρώματα τους ρυθμούς απασχόλησης των πτυχιούχων της χώρας, αντιστρέφοντας την ελπιδοφόρα εικόνα για τα «μυαλά» της Ελλάδας.

Κι αυτό γιατί η Ελλάδα μετρά τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους, όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου. Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους 25 – 34 ετών, η οποία φτάνει σχεδόν το 35%.

Τέλος, απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας στους νέους ηλικίας 20 – 24 ετών, οι οποίοι ούτε σπουδάζουν, ούτε εργάζονται.

Από αυτούς τρεις στους δέκα βρίσκονται εκτός αγοράς, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ιταλία και η Τουρκία.

Επίσης μεγάλο πλήγμα δέχεται ο γυναικείος πληθυσμός, καθώς οι άνδρες βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά, παρά το γεγονός ότι συχνά διαθέτουν λιγότερα τυπικά προσόντα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR