​Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από εννιά χώρες να κυρώσουν γρήγορα τη συμφωνία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Γιούνκερ κάλεσε με επιστολή του την Ιταλία, το Βέλγιο, την Μάλτα, την Ιρλανδία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Σλοβενία, την Λιθουανία και την Ελλάδα, να κινηθούν γρήγορα για να κυρώσουν τη συμφωνία της Ευρωζώνης σχετικά με την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, ώστε αυτή να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως είναι προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism), μαζί με το Ταμείο Εξυγίανσης, έως το τέλος του μήνα, για να αποφευχθεί μία «τρύπα» στην τραπεζική ένωση.

«Θα ήταν απογοητευτικό και επιβλαβές να μην τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης την 1η Ιανουαρίου 2016. Αναγνωρίζω ότι οι εθνικές νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες μπορεί να είναι πολύ σύνθετες, αλλά για τον έξω κόσμο αυτοί θα ήταν πολύ ανεπαρκείς λόγοι για να υπάρξει καθυστέρηση», τονίζει ο Γιούνκερ στην επιστολή του.