​Νέα λίστα με ονόματα περίπου 11.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία ύψους 7 δις, έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε χθες το Star. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι σύμφωνα με τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας, τρία χρόνια προσπαθούσαν να δώσουν τα στοιχεία στις ελληνικές αρχές.
«Φύλλο και φτερό» δεσμεύτηκε να κάνει τη λίστα με τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και προειδοποίησε πως όποιος δεν αποκαλύψει τις αδήλωτες καταθέσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, θα έρθει σύντομα αντιμέτωπος με καταλογισμούς προστίμων.
H λίστα περιλαμβάνει δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Το συνολικό υπόλοιπο ανέρχεται σε 3,9 δις ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δις ελβετικά φράγκα το 2008.
Ερωτηθείς πώς εξασφάλισαν τα στοιχεία αυτά οι Γερμανοί και τα έδωσαν στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη έχει σταλεί ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα για θέματα Διαφθοράς, κ. Βασιλειάδη.
Ο Τάσος Τέλλογλου επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας, Norbert Walter-Borjans, ο οποίος είπε: «Πριν απο 2 ή καλύτερα 3 χρόνια πρότεινα στον πρόξενο της Ελλάδας να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα και αυτό έγινε δυνατό μόλις πριν απο λίγους μήνες όπου διαβιβάσαμε όλα τα στοιχεία που υπήρχαν για Έλληνες καταθέτες στην κεντρική μας υπηρεσία και τα έστειλε στις ελληνικές αρχές».
Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης επισήμανε ότι ο έλεγχος της λίστας μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά ωστόσο απέφυγε να μιλήσει με νούμερα.