​Σε επένδυση συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) στις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες θα γίνει και μέτοχος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της EBRD πρόκειται για ένα οικονομικό πακέτο που στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών και όπως προβλέπεται η τράπεζα θα επενδύσει 65 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 65 εκατ. ευρώ στην Eurobank, 50 εκατ. ευρώ στην Εθνική και 70 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ως μέτοχος, η EBRD θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, εστιάζοντας κυρίως στην εταιρική διακυβέρνηση.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή της τράπεζας στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2015, οπότε και αποφασίστηκε η έναρξη δραστηριοποίησής της στη χώρα.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της EBRD για τις τράπεζες Nick Tesseyman τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας και πρόσθεσε:

«Συμπληρώνει τα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα στηρίξει την οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας. Με τη συμμετοχή μας, αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία και θα διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο ως μέτοχοι έτσι ώστε οι τέσσερις τράπεζες να μπορούν να παρέχουν στην πραγματική οικονομία χρηματοδότηση και πάλι».

Η συμμετοχή τέλος της EBRD στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ελ��ηνικών τραπεζών συμβάλλει στις προσπάθειές να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους επίπεδα που καθορίζονται από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και την Τράπεζα της Ελλάδας.