Το Eurogroup «καλωσορίζει την ολοκλήρωση από τις ελληνικές αρχές του πρώτου κύκλου των προαπαιτούμενων και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για μία επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του για την σημερινή συνεδρίαση, η οποία ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των δ��ο δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Όπως προσθέτει, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ένα σημαντικό βήμα απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και για την αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Eurogroup χαιρετίζει ακόμα την συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων, αλλά χαρακτηρίζει αναγκαία τη συνέχιση των προσπαθειών των ελληνικών αρχών, για να επιλυθούν τα προβλήματα και κυρίως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τη δέσμευση να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση της πρώτης δόσης των προαπαιτουμένων αλλά και της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Καλωσορίζουμε την εκταμίευση των 2 δισ. όπως και το γεγονός ότι τελικά δεν θα χρειαστούν και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρήματα που αποδέσμευσε ο ESM. Η ανακεφαλαιοποίηση πήγε ανέλπιστα καλά, καθώς μόνο δυο συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν χρήματα» δήλωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι πολύ γρήγορα και πριν από την πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, θα εκπληρώσει ��αι το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.