​Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων και η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για το δεύτερο που περιλαμβάνει καυτά θέματα όπως τις περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις φόρων σε αγρότες και ενοίκια.

Τη Δευτέρα, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές για την εκταμίευσης της δόσης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εισήγηση των θεσμών προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης είναι θετική μετά την επιτυχή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έκανε νόμο του κράτους το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρασιού ως ισοδύναμα για το ξήλωμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μόνο που τα πιο δύσκολα τώρα αρχίζουν με το νέο πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να περάσει από τη βουλή έως το τέλος του έτους.

Αυτό το επόμενο πακέτο περιλαμβάνει:

• Το νέο ασφαλιστικό με περικοπές στις συντάξεις μέσω νέου τρόπου υπολογισμού τους που θα κόψουν τη συνταξιοδοτική δαπάνης κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016.
• Το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια όπου θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δημόσιος φορέας που θα υπολογίζει τις οικονομικές δυνατότητες κάθε νοικοκυριού να εξυπηρετεί το δάνειο του.
• Και τις νέες παρεμβάσεις στη φορολογία με αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών, και του εισοδήματος από ενοίκια και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης με ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, παραδέχθηκε ότι ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει σοβαρά θέματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λογικές και ισορροπημένες λύσεις.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο προαπαιτούμενων.