Νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ για το 2016 (1,6 δισ. ευρώ από έσοδα και 2,3 δισ. από δαπάνες) φέρνει το τελικό προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται σήμερα Παρασκευή στην Βουλή από το υπουργείο οικονομικών, για να αναθεωρηθεί από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2015-2019 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου όλο το προηγούμενο διάστημα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει για τον επόμενο χρόνο ύφεση 1,2% του ΑΕΠ από 1,5% του ΑΕΠ που υπολογίζεται για φέτος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το οικονομικό επιτελείο κατά τις συζητήσεις που είχε με τους δανειστές τις προηγούμενες μέρες ζητούσε να αναθεωρηθεί και για του χρόνου η ύφεση της οικονομίας από το 1,2% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάτω από 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι δανειστές δέχθηκαν μεν μια οριακή αναθεώρηση (αρχικά προβλέπονταν ύφεση 1,3% για το 2016) αλλά επιφυλάχθηκαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία του 2015.
Η πίεση της ελληνικής πλευράς εκτός από το επίπεδο εντυπώσεων έχει ως στόχο την ανάδειξη, εξειδίκευση και εφαρμογή του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» που αναφέρει σε κάθε του ομιλία ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αν και διαφώνησαν για την ύφεση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2016 θα αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ για το σκέλος των εσόδων και 2,3 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.
«Tσεκούρι» σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και αμυντικές δαπάνες
Στο σκέλος των δαπανών το κύριο βάρος πέφτει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση από όπου αναμένεται περικοπή δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ ενώ τα παραπάνω 400 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από επιμέρους περικοπές αμυντικών δαπανών, αλλά και κοινωνικών επιδομάτων (100 εκατ. ευρώ).
Φόροι, φόροι... φόροι και το 2016
Στα έσοδα, τα μισά επιπλέον έσοδα (800 εκ. ευρώ) θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο του έτους, αλλά και την εφαρμογή μέτρων, όπως η επιπλέον φορολόγηση επιχειρήσεων και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες.
Η αλλαγή του μισθολογίου για το δημόσιο, το οποίο θα επηρεάσει για πρώτη φορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ο νέος κανονισμός για τις προαγωγές αλλά και η νέας μορφής κινητικότητα θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό με μια οριακή εξοικονόμηση 16 εκ. ευρώ για το 2016 .
Πολλά από τα μεγέθη που περιλαμβάνονται και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού ενδέχεται να αναθεωρηθούν σε μερικές εβδομάδες ίσως και πριν από την ψήφισή του από την Βουλή, καθώς τα τελικά στοιχεία για τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις του επόμενου χρόνου θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό σχέδιο για την τετραετία 2015 – 2019, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την οριστική επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,1%, αλλά από το 2017. Στο νέο μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ.. που θα χρειαστεί να πάρει η Κυβέρνηση για τα έτη 2017 και 2018 ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.