Η Τράπεζα της Ελλάδος θα κρίνει τελικά αν για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο οφειλέτης δικαιούται κούρεμα του χρέους του, όπως προκύπτει από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Έτσι, στην ουσία δεν καθορίζεται μόνο το ποσό που δυνητικά θα «κουρευόταν» από τις οφειλές του δανειολήπτη, αλλά κυρίως το μέγιστο ποσό που έχει τη δυνατότητα να εισπράξει η τράπεζα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει συνολικές οφειλές 200.000 και εισόδημα 1.400 ευρώ το μήνα (παντρεμένος με ένα παιδί), η μέση δόση που θα πληρώνει σε περίπτωση που προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι περίπου 200 ευρώ (άτοκο) για 36 μήνες. Δηλαδή 7.200 ευρώ σε τρία χρόνια.

Αν η Τράπεζα της Ελλάδος καθορίσει πως η εμπορική αξία του ακινήτου του είναι 80.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα κληθεί να το εξοφλήσει αυτό το ποσό σε 20 χρόνια (ή ως 35 έτη αν η σύμβαση του δανείου είναι μεγαλύτερης διάρκειας). Το υπόλοιπο ποσό θεωρητικά μπορεί να διαγραφεί όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τον νόμο Κατσέλη, με την μόνη διαφορά ότι λαμβάνονταν υπόψη η αντικειμενική τιμή.

«Αυτά τα νοικοκυριά θα κριθούν με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή τι θα λάμβανε θεωρητικά η τράπεζα σε περίπτωση άμεσης εκποίησης του ακινήτου» δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Από 1η Ιανουαρίου του 2016 η εφαρμογή του αναθεωρημένου νόμου

Στην περίπτωση προσφυγής στον νόμο εξακολουθεί να ισχύει πως ρευστοποιείται όλη η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη για να τακτοποιηθούν οι οφειλές.

Η εφαρμογή του αναθεωρημένου νόμου ισχύει από την 1/1/2016.

Επομένως, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του 2015 θα εκδικαστούν βάσει του παλιού νόμου Κατσέλη.