Σκληρές απαιτήσεις και… γκρίνια είναι το δίπτυχο των δανειστών όσων αφορά το θέμα των συντάξεων.

Η τ��όικα στο ραντεβού με τον Γιώργο Κατρούγκαλο παραπονέθηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περικοπών, την ώρα που οι προτάσεις των δύο πλευρών απέχουν αρκετά μεταξύ τους.

Ειδικότερα:

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μια εθνική σύνταξη 384 ευρώ για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με ποσοστό αναπλήρωσης 80% για συντάξεις έως 700 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% για υψηλότερες συντάξεις.

Η πρόταση των δανειστών, από την άλλη, ζητούν εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια και ποσοστό αναπλήρωσης στο 55%. Αυτό πρακτικά σημαίνει μία μεγάλη μείωση συντάξεων…

Παράταση ως το τέλος του έτους για το ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα, το σενάριο για σπάσιμο του ασφαλιστικού στα δύο δεν επιβεβαιώνεται και –όπως όλα δείχνουν- το ασφαλιστικό θα πάει «πακέτο».

Το ασφαλιστικό δεν θα είναι στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων για τα μέσα Δεκεμβρίου και φαίνεται πως παίρνει παράταση ως το τέλος του έτους.

Σε λιτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Κάναμε μια γενική συζήτηση, δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές συντάξεων αν δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο, δίκαιο ασφαλιστικό σχέδιο».