Έκθεση-σοκ δημοσίευσαν αναλυτές του ΔΝΤ, με την οποία τονίζουν ότι οι (πετσοκομμένοι) μισθοί στην Ελλάδα μπορούν να «κουρευτούν» λίγο ακόμη!

Στην εισήγησή τους, οι αναλυτές, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από την κρίση αντέχουν μια νέα μείωση της τάξης του 2%.

Όπως εκτιμούν, μια τέτοια κίνηση θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, και συγκεκριμένα στις εξαγωγές, ωστόσο παραδέχονται ωμά ότι θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στη ζήτηση, τουλάχιστον για δύο χρόνια!

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές του ΔΝΤ τονίζουν πως «ο μετριασμός των μισθών είναι απαραίτητος σε αυτές τις οικονομίες σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση αλλά και να αποφευχθεί η επιστροφή των γιγάντιων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση-έρευνα δεν απηχεί απαραίτητα τις επίσημες θέσεις του Ταμείου, ωστόσο έχει αυξημένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της πολιτικής του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικεφαλής της είναι ο γνώριμος μας και πρώην εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.

Δείτε εδώ αναλυτικά: Εκθεση-έρευνα.pdf