Μόλις το 4% των δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο προστατεύει ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, δηλαδή 57.500 οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Χιλιάδες δανειολήπτες προσπαθούν να καταλάβουν αν θα βγουν κερδισμένοι ή χαμένοι σε περίπτωση που υπαχθούν στον νόμο.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα από 8.180 ευρώ (ατομικό) έως 24.000 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά) και με αντικειμενική αξία ακινήτου από 120.000 έως 220.000 ευρώ, όπως πρότεινε αρχικά η τρόικα.

Στην δεύτερη κατηγορία που κατατάσσεται η μεσαία τάξη το εισοδηματικό όριο ξεκινά από τις 13.906 ευρώ (ατομικό) και φτάνει τις 40.800 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά). Ενώ η αντικειμενική αξία ξεκινάει τελικά από τις 180.000 ευρώ και φτάνει τις 280.000 ευρώ.

Όμως, ακόμα και αν κάποιος πληροί τα κριτήρια της δεύτερης κατηγορίας για την εισαγωγή στον νόμο, δεν αρκεί. Θα πρέπει η τράπεζα να συναινέσει πως ήταν συνεργάσιμος, όταν καταγγέλθηκε το δάνειο του. Δηλαδή θα πρέπει ο δανειολήπτης να έχει κάνει προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.

Ο αναθεωρημένος νόμος προβλέπει επίσης «κούρεμα» της διαφοράς μεταξύ του στεγαστικού δανείου και της τρέχουσας εμπορικής τιμής, η οποία θα ορίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές.

BINTEO STAR

Δείτε επίσης:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ α΄ κατοικίας: Οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γλιτώσετε το σπίτι σας