«Η επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων”» ήταν το μήνυμα του Γιάννη Δραγασάκη στις διοικήσεις των τραπεζών στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα την Τετάρτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε πως η επιτυχής ολοκλήρωση των διαδικασιών κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου, στο πλαίσιο της οποίας οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν είναι η ενίσχυση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία και η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι:

α) η απόλυτη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και

β) η σημαντική ελάφρυνση των δόσεων εξυπηρέτησης της οφειλής και η μείωση της συνολικής αξίας του δανείου για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 15 του σχετικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, τόνισε πως η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων απαιτείται να συνοδευτεί από μια νέα πολιτική χορηγήσεων που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.