​Μέχρι την Παρασκευή θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα που συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των θεσμών, με στόχο να «ξεκλειδώσει» επιτέλους η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και σε σαρωτικές αλλαγές τόσο στις 100 όσο και στις 12 δόσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμ��ρα, ο οφειλέτης που είχε μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχανε τη ρύθμιση αν δεν εξοφλούσε ή δεν ρύθμιζε σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση.

Τώρα όμως με τη νέα συμφωνία, η προθεσμία των 30 ημερών θα μειωθεί από τον Ιούνιο στις 15 – 20 μέρες και από τον Ιανουάριο του 2017 στις 10 ημέρες.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 12 δόσεων, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που δεν έχουν ακόμα καταστεί ληξιπρόθεσμα να μπορούν να μπουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση για το ύψος του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος και των μηνιαίων δαπανών.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ταυτόχρονα έχει νέα οφειλή, θα μπορεί να εντάξει το χρέος αυτό στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση.