​Με κομμένη την ανάσα περιμένουν χιλιάδες δανειολήπτες τα νέα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Πολλοί από αυτούς βλέπουν να χάνουν το «τρένο» για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη.

Συγκλονιστική είναι η ιστορία ενός δανειολήπτη που από 570.000 ευρώ δάνειο βρέθηκε να χρωστά ένα 1.000.000 ευρώ!

Ο συνταξιούχος στρατιωτικός της αεροπορίας, Βασίλης Παπαχρήστος όταν πριν μια δεκαετία πήρε μαζί με την γυναίκα του στεγαστικό δάνειο ύψους 570.000 ευρώ, τότε οι δυο τους είχαν ετήσιο εισόδημα 65.000 ευρώ.

Το 2007 η τράπεζα του πρότεινε να μετατρέψει το δάνειο του σε ελβετικό φράγκο, γιατί είχε χαμηλότερο επιτόκιο και το έκανε, με αποτέλεσμα η οφειλή του σήμερα να έχει διπλασιαστεί.

«Εγώ δεν γνώριζα ότι το ελβετικό φράγκο είναι ένα συναλλαγματικό προϊόν που κρύβει πολύ μεγάλους» εξομολογήθηκε ο κ.Παπαχρήστος στην κάμερα του Star Channel.

Η αντικειμενική αξία της κατοικίας του κυρίου Παπαχρήστου είναι μόλις 87.000 ευρώ.

Στ�� μεταξύ δανειολήπτες όπως ο Βασίλης Παπαχρήστου δεν θα μπορούν μέσω του νόμου Κατσέλη να διασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς το όριο οφειλών που μπορεί να έχει κάποιος για να μπει στο νόμο, φαίνεται πως κλείνει στις 200.000 ευρώ. Όσοι χρωστούν πάνω από αυτό το ποσό θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου, μόνο για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση ρευστοποιείται ... όλη η περιουσία του οφειλέτη.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος νομοθέτησε για την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds. Ωστόσο, δίνεται προτεραιότητα στους δανειολήπτες να υποβάλλουν πρόταση εξαγοράς.

BINTEO STAR