​Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία οφείλεται στο έλλειμμα φορολογικών εσόδων, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας πως αν μειωθεί ο ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μεγάλες δυσχέρειες στη διαδικασία προσαρμογής.

«Υπάρχουν κάποια όρια, κάποιοι στόχοι στη διαδικασία προσαρμογής που πρέπει να θεσπιστούν. Οι στόχοι έχουν προσαρμοστεί για να είναι μεγαλύτερος ο χρόνος και ηπιότερη η προσαρμογή, αλλά δεν μπορούμε να πάμε στην άλλη άκρη και να μειώσουμε τον ΦΠΑ, κάτι τέτοιο θα καταστήσει το χρέος μη βιώσιμο», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι κάθε χώρα κάνει τις επιλογές της και πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο όριο. «Η Αθήνα κάνει τις επιλογές της και θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.