​Φαίνεται ότι όσον αφορά στο ασφαλιστικό, όσα μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών δεν ικανοποιούν τους δανειστές, γι’ αυτό άλλωστε κι εκείνοι σύμφωνα με πληροφορίες έριξαν στο τραπέζι μια νέα πρόταση που αν υιοθετηθεί θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές των συνταξιούχων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες αυτές, οι δανειστές φαίνεται να ζητούν ακόμα περισσότερα, προτείνοντας οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μόνο το 60% της σύνταξης που τους αναλογεί μέχρι ένα όριο ηλικίας και στη συνέχεια το ποσό αυτό να αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φτάσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους οπότε και θα μπορούν να λάβουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξης.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ακόμα ότι όλα θα κριθούν από το ποσοστό αναπλήρωσης κύριας και επικουρικής ασφάλισης που θα συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και Ελλάδας και ότι αν τα ποσά που προκύψουν είναι ικανοποιητικά, η πρόταση αυτή θα φύγει από το τραπέζι.

Όσον αφορά τώρα στις αυξήσεις στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, όπου δίνονται πληροφορίες για την εξίσωση του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό, όσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις αυτές αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους που θεμελίωσαν δικαίωμα από 1/1/2015, αλλά και ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2014, αλλά βγήκαν στη σύνταξη από 1/9/2015.

Όσοι δεν πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν μέσα σε αυτό το 8μηνο θα υποστούν διπλό χτύπημα αφού αφενός η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με το νέο τρόπο και αφετέρου θα χρεωθούν και τα νέα όρια ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψουν από 6 μήνες έως και 17 χρόνια παραπάνω.

Από τις αλλαγές αυτές είναι αναπόφευκτες οι μειώσεις συντάξεων, καθώς προβλέπεται και αύξηση του πέναλτι της πρόωρης συνταξιοδότησης κατά 10%.

Για παράδειγμα υπάλληλος που αποχωρεί στα 59 του χρόνια ενώ το νέο όριο ηλικίας είναι τα 63 χρόνια, μέχρι τώρα είχε πέναλτι 6% ανά έτος. Δηλαδή, για τα τέσσερα χρόνια που έφευγε νωρίτερα, αντί για πλήρη σύνταξη 1.000 ευρώ θα πάρει σ��νταξη 760 ευρώ. Με την αύξηση του πέναλτι όμως στο 10% θα πάρει τελικά ακόμα μικρότερη σύνταξη στα 684 ευρώ.