Στα πρόθυρα... εγκεφαλικού θα πρέπει να ήρθαν εκατοντάδες πολίτες που ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με επιβολή φόρου 33% στα χρήματα τους!
Το αλαλούμ προέκυψε κατά τη διάρκεια των ελέγχων πόθεν έσχες που διενεργούν οι εφορίες καθώς ανέκυψαν σημαντικά προβλήματα σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις.
Πολλοί εξ αυτών που ελέγχθηκαν για προσαύξηση περιουσίας βρέθηκαν «χρεωμένοι» με πρόσθετο εισόδημα καθώς οι ελεγκτές θεωρούσαν κάθε κατάθεση ποσού σε λογαριασμό τους ως νέο εισόδημα, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα ποσά είχαν προηγουμένως αναληφθεί από άλλους λογαριασμούς των ίδιων των ελεγχόμενων!
Έτσι, βρέθηκαν ενώπιον της φορολόγησης των ποσών με 33% όπως γίνεται σε περιπτώσεις προσαύξησης περιουσίας που διαπιστώνεται από τους φοροελεγκτές ότι έχει προέλθει από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία, θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το αλαλούμ επεχείρησε να λύσει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας αναλυτικές εντολές στους φοροελεγκτές για το πότε θα θεωρείται αδικαιολόγητη η προσαύξηση περιουσίας ενός φορολογούμενου κατά τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες.
Όπως διευκρινίζεται, κατά τον έλεγχο τραπεζικών καταθέσεων θα πρέπει να εντοπίζονται οι «πρωτογενείς καταθέσεις», δηλαδή αυτές που πραγματικά συνιστούν εντοπισμό πραγματικού εισοδήματος και δεν αποτελούν επανακατάθεση ποσών που έχουν αναληφθεί από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου ο οποίος έχει μπει στο ελεγκτικό στόχαστρο.