Νέες περικοπές στις συντάξεις του δημοσίου, φέρνουν τα προαπαιτούμενα, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και συνταξιούχους εικοσαετίας. Την ίδια ώρα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ξεπαγώνει τις ωριμάνσεις, φέρνοντας αύξηση μισθού σε περισσότερους από τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους της χώρας.

Συγκεκριμένα, τον καινούριο χρόνο ο Άγιος Βασίλης μας φέρνει... δώρα, οι δανειστές όμως, φέρνουν νέο μαχαίρι στις συντάξεις του Δημοσίου.

Τα κριτήρια που θα καθορίσουν τις κλιμακωτές μειώσεις, που απαιτούν τα προαπαιτούμενα, θα είναι τέσσερα: η ηλικία συνταξιοδότησης, το αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης, ο χρόνος ασφάλισης και το συνολικό ποσό της σύνταξης από κύρια, επικουρική και μερίσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το κυριότερο κριτήριο είναι η ηλικία αποχώρησης από την εργασία, που θα συνδυαστεί με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που είναι σήμερα 60 ετών και αποχώρησε στα 53 του με 35 χρόνια εργασίας και με βάση υπολογισμού της σύνταξης τον τελευταίο του μισθό, θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από έναν άλλο που βγήκε, με τα ίδια χρόνια στη σύνταξη, αλλά στα 60 του χρόνια.

Την ώρα όμως που ο πρωτοχρονιάτικος μπουναμάς των μειώσεων μοιράζεται πάλι στους συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρήστος Βερναρδάκης ετοιμάζει πρωτοχρονιάτικο δώρο στους δημόσιους υπαλλήλους. Οι μισοί περίπου δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, θα αποσυνδεθούν από τα μισθολογικά κλιμάκια, βλέποντας στο μισθό τους αυξήσεις , αφού ξεπαγώνουν ωριμάνσεις 2ετίας για τους πανεπιστημιακούς υπαλλήλους και 3ετίας για τους υπόλοιπους. Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, φυσικά, ούτε λόγος!

Επίσης, ο κύριος Βερναρδάκης επαναφέρει την παγωμένη μείωση του 10% στους μισθούς των βουλευτών, μόνο που δεν θα γίνει στον ονομαστικό τους μισθό, αλλά έμμεσα. Έτσι για συμπαράσταση, η φορολόγηση των βουλευτών, θα εξισωθεί με αυτή των φυσικών προσώπων.