​Μία μέρα πριν έρθει στην Αθήνα, όπου και θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, καλεί την Αθήνα να βιαστεί για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε και οι εταίροι να εγκρίνουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Όπως λέει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημάδι για τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές ότι τηρούνται οι όροι του νέου προγράμματος στήριξης και υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους, αποτελούν τα κλειδιά για την επίτευξη των αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

«Περιθώριο για κάποιες αλλαγές ίσως υπάρχει, αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία», σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, επαναφέροντας όμως το θέμα της εμπιστοσύνης.

«Οι δύσκολες και κουραστικές διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά υπάρχουν λόγοι πίστης στην εκπλήρωση των ελληνικών υποσχέσεων, πρώτα από όλα διότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με βάση τη συμφωνία είναι στο συμφέρον της χώρας και του λαού», συμπλήρωσε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά ότι έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο του Grexit, τονίζοντας ότι «με τη συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος η χώρα μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο μέλος του κοινού νομίσματος».

Τέλος, όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα του χρέους, επανέλαβε την θέση των Ευρωπαίων ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος της ονομαστικής αξίας, προκρίνοντας πιο πιθανή την πιθανότητα επιμήκυνσης των δανείων στήριξης με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μέχρι να αρχίσουν οι πληρωμές.