Σάλος ξέσπασε μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν 100 ευρώ τον μήνα προκειμένου να σωθεί το ασφαλιστικό τους ταμείο. Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να το διαψεύσει. Την ίδια ώρα όμως εξακολουθεί να υπάρχει αλαλούμ για το εάν οι μειώσεις των συντάξεων θα γίνουν επί του μεικτού ή επί του καθαρού ποσού.

Όχι στην εισφορά των 100 ευρώ είπε και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η δική του πρόταση ήταν διαφορετική: «Και αυτό είναι μία παραπληροφόρηση. Μίλησα για τη δυνατότητα της εισπραξιμότητας η οποία θα είναι πολύ πιο εύκολη εάν κατά τη στιγμή της είσπραξης παρακρατείται ένα ποσοστό για να πηγαίνει για την εισφορά του».

Αυτό που εξετάζεται, είναι κάθε φορά που θα κόβεται μία απόδειξη μέσω του συστήματος Taxis, να παρακρατείται ένα ποσοστό για την μηνιαία πληρωμή της εισφοράς. Εάν σε ένα μήνα τα χρήματα είναι περισσότερα από την εισφορά που υποχρεούται ο επαγγελματίας να καταβάλλει, το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει στον ατομικό κουμπαρά του ασφαλισμένου προκειμένου να λάβει μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη

Υπενθυμίζεται ότι από τους 745.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εισφορές πληρώνει μόνο ο ένας στους δύο, με το έλλειμμα να φτάνει τα 539 εκ. ευρώ για το 2015.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι δε θα γίνουν περικοπές σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, όμως επιμένει να μη διευκρινίζει εάν οι μειώσεις θα γίνουν επί του μικτού ποσού της σύνταξης προ των μειώσεων ή επί του καθαρού. Εάν επικρατήσει το πρώτο σενάριο, όπως έκανε η κυβέρνηση με την εισφορά υγείας τον Αύγουστο, τότε οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 33%! Παρά��ληλα, το υπουργείο δε λέει εάν το όριο των 1.000 ευρώ των συντάξεων που θα προστατ��υτούν αναφέρονται σε κύριες ή εάν θα είναι το άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Τα ανοιχτά θέματα

Τα θέματα συγκεκριμένα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά είναι:

-Εάν οι συντάξεις των 1.000 ευρώ που θα διασωθούν θα είναι σε μικτά ή καθαρά.


-Εάν οι συντάξεις των 1.000 ευρώ που θα διασωθούν θα είναι μόνο κύριες ή το άθροισμα κύριας και επικουρικής.

«Θα δίνει συντάξεις επιδόματα φτώχειας. Ετοιμάζεται και νέα περικοπή όταν έρθει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα δείτε ότι δεν θα διαψευσθώ» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ ο Θάνος Βασιλόπουλος, Γ�� της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υποστήριξε ότι «αυτό που θα συμβεί είναι να εξαφανιστούν κυριολεκτικά οι συντάξεις».

Παράδειγμα είναι οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 με 35ετία, που έχουν ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού 70%.Σε συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ η σύνταξη φτάνει τα 700 ευρώ. Εάν το ποσοστό γίνει 55% τότε η σύνταξη θα πέσει στα 550 ευρώ, που συνεπάγεται μείωση 150 ευρώ.