​Τα προαπαιτούμενα μέτρα ψηφίστηκαν, αλλά ας δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό στην καθημερινότητα μας.

Όσοι έχουν μπει στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, θα πρέπει να πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές διαφορετικά θα πετάγονται εκτός ρύθμισης.

Αυξάνεται το επιτόκιο από το 3% στο 5%. Γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν περιουσία που δεν ξεπερνά τις 150.000 η αντικειμενική τιμή και το ποσό που έχει ρυθμίσει ξεπερνά το 50% του εισοδήματος του.

Οι αλλαγές που έγιναν στο πολυ��ομοσχέδιο την τελευταία στιγμή κάνουν λιγότερο αυστηρές τις ποινικές κυρώσεις για όσους χρωστούν σημαντικά ποσά στο δημόσιο.

Το όριο οφειλής για φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αυξάνεται από τα 50.000 στα 100.000 ευρώ και για φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ. Η διάταξη για την αύξηση φορολόγησης των ενοικίων αποσύρθηκε.

Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου να θεσπιστεί μια ολοκαίνουρια κλίμακα με περισσότερους συντελεστές και πιθανόν ένα μικρό αφορολόγητο όριο στα ενοίκια.

Τώρα οι επικεφαλής αναμένονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Έρχονται να πιέσουν για την εφαρμογή τω�� μέτρων και έρχονται να πιέσουν γιατί το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες περιλαμβάνει μόνο το 30% των προαπαιτούμενων. Ακολουθούν και άλλα νομοσχέδια τους επόμενους μήνες.

Η τρόικα θα κάτσει στην Αθήνα για 3 με 4 ημέρες και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα βγάλουν θα επιστρέψουν για την αξιολόγηση τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο.