Σε δύο 24ωρα και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου θα φανεί στους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων η επιβάρυνση από την αύξηση του επιτοκίου. Αυτό ορίζει εγκύκλιος της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, η επιβάρυνση αφορά σε όλους όσους χρωστούν περισσότερα από 5000 ευρώ καθώς το επιτόκιο θα αναπροσαρμοστεί σε 5,05% από 3% που είναι σήμερα.

Το μηδενικό επιτόκιο θα διατηρηθεί μόνο για εκείνους που χρωστούν ποσά μικρότερα των 5000 ευρώ και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος που είναι οι ακόλουθες:

α. ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

β. η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ

και γ. η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διάρκεια της ρύθμισης των 100 δόσεων μπορεί να περιοριστεί αν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρ��ικά χορηγηθείσες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια θα είναι τα οικονομικά κριτήρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο μειώνεται από το 8% στο 5% από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά το επιτόκιο για προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών (πχ των 72 δόσεων). Επίσης, δεν χάνονται οι ρυθμίσεις όταν ο φορολογούμενος δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις μικρές προσαυξήσεις που προκύπτουν λόγω καθυστερημένης καταβολής δόσεων των ρυθμίσεων.

Αν και η εγκύκλιος αναρτήθηκε στην Διαύγεια αργά το απόγευμα της Τρίτης, φέρει την ημερομηνία 09/10! Αυτό σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει οδηγίες για τις μεταβολές που επέρχονται στη ρύθμιση με το πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη κατατεθεί από χθες στη Βου��ή.

Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, οι τρέχουσες οφειλές θα πρέπει να πληρώνονται όχι εντός τριμήνου αλλά μέσα σε 30 ημέρες και όποιος δεν πληρώνει μέσα σε ένα μήνα θα χάνει τη ρύθμιση!!!

Σημειώνεται επίσης ότι στην εγκύκλιο δεν υπάρχει αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η εφορία θα αποφασίζει τον περιορισμό στον αριθμό των δόσεων.

Δείτε όλη την εγκύκλιο στο Pdf

100doseis.pdf.pdf100doseis.pdf.pdf

Δείτε ένα παράδειγμα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR