«Βόμβα» στο πορτοφόλι δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας.
Όπως ορίζεται στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση, θα καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν ανύπαρκτα εισοδήματα από ενοίκια, για τα οποία θα φορολογηθούν πληρώνοντας έτσι περισσότερο φόρο για το ίδιο εισόδημα!
Την ίδια ώρα, η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει με τον φόρο των ακινήτων να συνεχίζει να υπολογίζεται με πλασματικές αντικειμενικές αξίες που δε�� εκφράζουν καθόλου πλέον τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.
Η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ήταν οργισμένη κάνοντας λόγο για θηριωδία και για βόμβα στα θεμέλια της μισθωτικής αγοράς.
«Πραγματική θηριωδία σε βάρος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών τους συνιστά η σχεδιαζόμενη κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, η οπ��ία επαναφέρει τη φορολόγηση των ιδιοκτητών επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, όπως ακριβώς και επί φανταστικών αντικειμενικών αξιών με τον ΕΝΦΙΑ» τονίζει σε ανακοίνωσή της, η οποία προειδοποιεί ακόμη για «αυτοδικίες» δεδομένου ότι απαγορεύεται λόγω capital controls η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.
«Μεσοπρόθεσμα η ρύθμιση αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της μισθωτικής αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, καθώς στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα, είτε να προχωρήσουν σε έξωση των ενοικιαστών - με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία - είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από τα απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμού�� ΔΕΚΟ κλπ. και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ» προσθέτει ο ίδιος.