Σηκώνει τα «μανίκια» το Υπουργείο Οικονομικών και από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά με κατασχέσεις –εξπρές, σε όσους έχουν οφειλές στην Εφορία άνω των 70.000 ευρώ και παράλληλα, έχουν καταθέσεις στις τράπεζες.

Μάλιστα, η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού τους θα γίνεται με ένα e-mail, εντός 24 ωρών από την αποστολή του μηνύματος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και εντός 7 ημέρων τα ποσά θα αποδίδονται στο Δημόσιο.

Το μέτρο δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε επόμενη φάση και σε φορολογουμένους με μικρότερα ποσά.
Αυτό που μπορούν αν κάνουν οι οφειλέτες για να γλιτώσουν την κατάσχεση είναι η ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Εν μέσω capital controls, οι δικαιούχοι των λογαριασμών δεν μπορούν να αποσύρουν μεγάλα ποσά και το ακατάσχετο όριο σε ό,τι αφορά σε μισθούς και συντάξεις έχει μειωθεί από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.

Σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για μισθωτούς των 1.300, με οφειλές προς το Δημόσιο, η Εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το ακατάσχετο ποσό αφορά μόνο σ’ έναν λογαριασμό τράπεζας και αυτός θα πρέπει να έχει δηλωθεί στην εφορία.