Με μαχαίρι κινδυνεύουν οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, μετά και τη σημερινή διαβεβαίωση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι δε θα κοπούν οι συντάξεις κάτω από αυτό το όριο. Η Επιτροπή Σοφών αναζητά ισοδύναμα προκειμένου να μειώσει τις περικοπές, ωστόσο όλα συγκλίνουν ότι το πρώτο τσεκούρι θα πέσει στις επικουρικές καθώς το ασφαλιστικό μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με το έλλειμμα στο 8μηνο να αγγίζει τα 800 εκ. ευρώ.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δε θα κοπούν οι κατώτατες και μεσαίες συντάξεις. Εγώ θεωρώ μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ. Και μεσαίες συντάξεις τις κάτω από 1.500 ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Real Fm.

O Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε επίσης στον ALPHA ότι «η προσπάθεια για το ασφαλιστικό είναι δύσκολη, δεν λύνεται το θέμα με το να κόβεις τις συντάξεις».

Η Επιτροπή Σοφών που έχει συστήσει το Υπουργείο θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 10 Οκτωβρίου όπως λέει στο Star το μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Μπούρλος: «Η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Επιτροπής είναι να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την αρχιτεκτονική της σύνταξης που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ισοδύναμο σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το σημερινό ύψος των συντάξεων δεν μπορεί να διατηρηθεί και στο μέλλον».

Τα ισοδύναμα που πρέπει να βρεθούν επειγόντως είναι εκείνα που αφορούν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ώστε να μην ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Με δεδομένο ότι το ΕΤΕΑ συμπεριέλαβε το σύνολο της Επικουρικής Ασφάλισης οι υψηλές επικουρικές επιβαρύνουν το ταμείο. Έτσι θα επανακαθοριστούν οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις και θα εναρμονιστούν με τις εισφορές που είχε καταβάλλει ο ασφαλισμένος και με τον χρόνο ασφάλισής του

Η τρόικα πάντως θέλει να εξαλείψει το φαινόμενο ασφαλισμένοι με τις ίδιες εισφορές να λαμβάνουν διαφορετικές συντάξεις

«Εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο με τις ίδιες ακριβώς εισφορές και σε συναφή επαγγέλματα το ποσό της σύνταξης να διαφοροποιείται. Αυτό έχει να κάνει με τα καταστατικά των διαφορετικών ταμείων και με τον τρόπου που διαμορφώθηκαν διαχρονικά» δήλωσε ο Αντώνης Κουρούκλης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στα σενάρια για τα ισοδύναμα είναι και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και η εξόφληση του 1,5 δισ. οφειλών των ταμείων προς το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.