​Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι πρώτη δύναμη, ο Α. Τσίπρας είναι και πάλι πρωθυπουργός και ο Π. Καμμένος κυβερνητικός εταίρος. Όμως στο κάδρο αυτή τη φορά σε σχέση με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου υπάρχει κι ένα Μνημόνιο, το σκληρότερο όλων και ήδη από χθες έχει αρχίσει να τρέχει το χρονόμετρο για την εξόφληση του λογαριασμού που θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες έως τα τέλη του έτους.

Η λυπητερή για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πάνε στα ταμεία της εφορίας για να εξοφλήσουν:

• τον φόρο εισοδήµατος για το 2014,
• τις αυξηµένες προκαταβολές φόρου για το επόµενο έτος,
• τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης
• τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και
• τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015.

Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού είναι ορατός αν αυξηθούν κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών, όμως και αυτό να μην γίνει, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγάλη πρόκληση της εφαρμογής ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων, όπως υπαγορεύεται από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται εφιαλτικό για τους πολίτες, καθώς θα πρέπει να περάσουν μέσα από συμπληγάδες σκληρών μέτρων και να βγουν όρθιοι.

Συγκεκριμένα:

Από 1η Οκτωβρίου χάνουν την έκπτωση στον ΦΠΑ μια σειρά από νησιά. Τα υπόλοιπα θα την υποστούν τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει καταργηθεί παντού.
Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται, ακόμη, ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6% στο 13%.
Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισµού 2016, όπου οι φόροι το 2016 θα είναι αυξημένοι κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Τον Οκτώβριο θα αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων. Θα αυξηθεί το επιτόκιο της κάθε δόσης, ενώ θα μπουν εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια για το ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν µε το σηµερινό αριθµό δόσεων και ποιοι σε λιγότερες.
• Από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι αυτόµατες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων για χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δηµοσιοποίηση µαύρης λίστας φορολογουµένων µε ληξιπρόθεσµα χρέη.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να ενσωµατωθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος η εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 και ταυτόχρονα να αλλάξουν οι συντελεστές και τα κλιµάκια για τα εισοδήµατα των φυσικών προσώπων και να καταργηθούν φοροαπαλλαγές µε στόχο την αναδιανοµή των βαρών.
• Στο µνηµόνιο προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017, καθώς και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήµατα από ενοίκια στο 15% από 11%, για εισοδήµατα µέχρι 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για άνω των 12.000 ευρώ.
Μείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρµανσης: Το µνηµόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να µειωθεί κατά 50% η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρµανσης.
Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα προµηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερα κατά 14 λεπτά το λίτρο τουλάχιστον.