​Αντιμέτωποι με νέες περικοπές στις συντάξεις θα βρεθούν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά τις εκλογές, λόγω των μέτρων που φέρνει το τρίτο μνημόνιο! Ανεξαρτήτως ποιοι θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, οι μειώσεις θα... έρθουν, "σφίγγοντας" ακόμη περισσότερο την θηλιά γύρω από το λαιμό των συνταξιούχων.

Πιο συγκεκριμένα, τα δέκα μέτρα που θα πλήξουν μετά τις εκλογές, όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), όλους τους συνταξιούχους (παλιούς και νέους) και όλα τα ταμεία ανεξαιρέτως, σύμφωνα με «τα Νέα» είναι:

1. Αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στο 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

2. Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, έως και την κατάργηση του στο τέλος του 2019. Το 2016 θα χάσουν το βοήθημα 80.000 άτομα, ενώ συνολικά μέσα σε 4 χρόνια, θα πληγούν 380.000 συνταξιούχοι!

3. Μείωση κατά 5,2% της επικουρικής σύνταξης για συνταξιούχους ένστολους, ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσιογράφους, γιατρούς, μηχανικούς, πρώην ναυτικούς και τεχνικούς τύπου.

4. Αυξάνεται η ποινή για όσους βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα και έτσι θα υπάρξει νέα μείωση των ποσών των δικαιούχων. Η extra περικοπή θα φτάνει το 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης.

5. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και πλέον θα γίνεται με μεικτό τρόπο, βάσει των ετών ασφάλισης. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν, το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 01/01/2011 έως την ημερομηνία εξόδου, υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές.

6. Παγώνει ως το 2021 η κατώτερη σύνταξη στη σημερινή ονομαστική της αξία.

7. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος.

8. Καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων, που ακόμη λαμβάνουν κάποια ταμεία μέχρι 31/10/2015.

9. Καταργείται σταδιακά η επιχορήγηση από το κράτος των Ταμείων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών σε ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, που φτάνει σήμερα στο 80% και 90%.

10. Χορήγηση κατώτατης σύνταξης μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67έτη, με περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους. Το μέτρο��αυτό θα επιφέρει μείωση έως και 40% σε χιλιάδες πρόωρα συνταξιοδοτούμενους με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων (4500 ένσημα), δηλαδή στις χαμηλότερες συντάξεις.