Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ που αφορούν την ολοκλήρωση το�� τρέχοντος και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑκαλείται να επιδοθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που ορίζεται κατά πάσα πιθανότητα αύριο, και η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, ιδίως για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 που λήγει οριστικά στις 31/12/2015. Αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση και επιτυχής μεταφορά κονδυλίων από τα επιχειρησιακά προγράμματα που «χωλαίνουν», τότε η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να απολέσει πόρους ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Στα 3 δισ. ευρώ, εξάλλου, εκτιμώνται οι πόροι (κοινοτικοί και εθνικοί) του νέου ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να απορροφηθούν το αργότερο έως τις αρχές του 2016.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης ανέδειξε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου -απολογισμό του επταμήνου- επεσήμανε ότι καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.