​Η ελληνική αγορά παραμένει «στεγνή» από ρευστότητα και τα καταστήματα από πελάτες. Με την ανασφάλεια να φουντώνει ξανά, με την προκήρυξη νέων εκλογών και τα capital controls να εξακολουθούν να περιορίζουν τις συναλλαγές, οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση.

Δείτε τι είπαν στo Star άνθρωποι της αγοράς:

Ο Μάνος Χατζάκης διατηρεί εδώ και 21 χρόνια την επιχείρηση του στο Θησείο. Το 2015 λέει πως ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για τους περισσότερους επιχειρηματίες.

«Έπεσε πολύ η δουλειά, 50% κάτω από πέρσι. Εκεί που είχαμε δρομολογήσει τα πράγματα και λέγαμε ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, τώρα δεν μπορούμε» είπε ο κ.Χατζάκης στην κάμερα του Star.

O Κώστας Καλημέρης, ο οποίος εργάζεται ως υπεύθυνος καταστήματος, είπε πως «το συγκεκριμένο καλοκαίρι είναι από τα πιο δύσκολα που ζούμε. Λίγο οι εκλογές, λίγο τα δημοψηφίσματα, λίγο ο κόσμος είναι φοβισμένος, δεν θα βγει να χαλάσει χρήματα».

Με τους καταναλωτές να τραβάνε «χειρόφρενο» στα περιττά έξοδα, από την μέρα που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ο τζίρος στην αγορά κατέγραψε πτώση ως και 70%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ.

«Θέλουμε να είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας στο προσωπικό μας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή. Ανησυχούμε κάθε φορά με όλα αυτά τα μέτρα, με τις εκλογές, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα» δήλωσε στο Star, ο επιχειρηματίας Σπύρος Πετρόπουλος.

Ο Σταύρος Λαμπρόπουλος, ο οποίος επίσης διατηρεί εδώ και δυο δεκαετίες καφετέρια στο Θησείο εξηγεί πως η επιχείρηση του είναι πλέον καθαρά οικογενειακή καθώς είναι δύσκολο να προσλάβει υπαλλήλους.

«Το 2015 για εμένα ήταν εφιαλτικό. Δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε ακόμα και τη ΔΕΗ μας και είμαστε σε ένα πόστο κάτω από την Ακρόπολη έτσι» σχολίασε ο ίδιος.

Και ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης "κουτσά- στραβά" κάνουν κάποιες εισπράξεις, σε ...καταστήματα με ηλεκτρικά, όπως δηλώνει η Μαρία Κουκουζέλη, αρκετές ημέρες δεν υπάρχει πελάτης ούτε για δείγμα.

«Η κίνηση από τότε που έκλεισαν οι τράπεζες είναι πολύ χαμηλή. Δεν μπαίνει ο κόσμος, δεν έχει λεφτά να μπει. Τώρα επακολουθούν και οι εκλογές , και αυτό θα είναι το δεύτερο πλήγμα» είπε η κα Κουκουζέλη.
BINTEO STAR