​Μπορεί ο πρωθυπουργός όλες αυτές τις μέρες να τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μετακυλιστούν τα βάρη από εκείνους που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης σε εκείνους που μπορούν να τα σηκώσουν και επλήγησαν ελάχιστα από τα μνημόνια, όμως όπως φαίνεται από τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί τα πάνδεινα όλον αυτό τον καιρό θα πρέπει και πάλι να πληρώσουν το… μάρμαρο.

Ήδη από 1/7/2015, οι ελληνικές αρχές τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε σκληρές μεταρρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ¼ - ½% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% του ΑΕΠ για το 2016. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν 2,7 δισ. ευρώ μέσα σ’ αυτό το διάστημα, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μειώσεις συντάξεων.

Συγκεκριμένα προβλέπονται οι εξής αλλαγές:

-Πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τη δημιουργία αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση - μαζί με την εισαγωγή προστίμων για όσους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση- μέσω του σταδιακού περιορισμού των κεκτημένων δικαιωμάτων στα νόμιμα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, αλλά και των "οδών" πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτός ο περιορισμός θα γίνει μέσω της σταδιακής –μέχρι το 2022- προσαρμογής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και θα αφορά όλους όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν (πλην όσων ασκούν βαρέα επαγγέλματα και τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία)
- Υιοθετείται επίσης νομοθεσία έτσι ώστε να υπάρξει ετήσιο πρόστιμο 10% (αντί 6% που είναι σήμερα) για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.
- Ενσωματώνονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία και την εξασφάλιση του γεγονότος ότι - ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2015- όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές.
- Διασφαλίζονται καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές συντάξεις μέσα από την αύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων.
- Καταργείται σταδιακά το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και να αρχίσει η εφαρμογή στο 20% των δικαιούχων με τις πιο υψηλές αποδοχές το Μάρτιο του 2016. Οι λεπτομέρειες του σχετικού μέτρου θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
- Παγώνει, σε ονομαστικούς όρους, τα μηνιαία εγγυημένα ανταποδοτικά όρια συντάξεων μέχρι το 2021.
- Παρέχεται μία βασική εγγυημένη ανταποδοτική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη.
- Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για τους συνταξιούχους στο 6% από το 4% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο και επεκτείνεται αυτή η αύξηση και στις επικουρικές συντάξεις.
-Καταργούνται σταδιακά οι κρατικά χρηματοδοτούμενες εξαιρέσεις και η εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με το πρότυπο των εισφορών στο ΙΚΑ (από 1η Ιουλίου 2015).

Για την αποκατάσταση επίσης της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα νομοθετήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν:

- Συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
- Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και τους κανόνες των ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών.
-Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση την καταβολή εισφορών.
-Την ύπαρξη βασικών στοιχείων για μία ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
-Την κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία από την 31η Οκτωβρίου 2015.
-Την εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
- Η διοικητική ενσωμάτωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του 2017. Το 2015 η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μέσω της νομοθέτησης της με στόχο την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών ταμείων σε μία ενιαία οντότητα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Θα ενθαρρυνθούν επίσης παραπέρα μειώσεις του λειτουργικού κόστους, αλλά και μία καλύτερη διαχείριση των χρηματοδοτικών πηγών των ταμείων.