​Μια ζοφερή εικόνα της αγοράς περιγράφει έκθεση της ΕΣΕΕ, η οποία αναμένεται να χειροτερέψει όσο η κυβέρνηση δεν φτάνει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Η ΕΣΕΕ ευελπιστεί ότι σε λίγες μέρες θα επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία και τονίζει ότι ακόμα κι αν αυτή είναι μέτρια ή κατώτερη των προσδοκιών, το σίγουρο είναι ότι θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία «να λειτουργήσει ως ελατήριο», αφού η αγορά θα μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

«Μέχρι τότε, κάθε μέρα που περνάει, χάνονται 22,3 εκ. ευρώ από το Α.Ε.Π. της Χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας. Η αγορά βρίσκεται σε ακινησία, ενώ κυριολεκτικά έχει "στεγνώσει" και οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να την συνεφέρουν», αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει:

«Πλέον θέλει "μετάγγιση αίματος" τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για να επανεκκινήσει, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015».

Όπως υπογραμμίζει η έκθεση την τελευταία πενταετία, σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο -26,2%, στο χονδρικό -37,1% και στα αυτοκίνητα -61,9%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέστη οριακά πλεονασματικό κατά 0,9% του Α.Ε.Π. το 2014, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών να εμφανίζουν άνοδο κατά 4,7%, και 4,9% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στη ρευστότητα, είναι η μεγάλη πληγή των επιχειρήσεων, αφού το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες μετά από εντολή της ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Πλέον μόνο 1 στις 10, μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά απογοητευμένη δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12%.

Oι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου στα 138 δισ. ευρώ, σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, ύψους 219 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες έχει δανειστεί στο Δημόσιο, για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων. Οι καταθέσεις που έχουν φύγει, υπολογίζονται από το Δεκέμβριο, μέχρι σήμερα στα 35 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δισ. τον Απρίλιο», τονίζει η ΕΣΕΕ στην έκθεσή της.

Ανάλογη είναι η εικόνα και των τραπεζών, που έχουν φτάσει στα όριά τους και τα διαθέσιμα πλέον δεν επαρκούν.

«Η ρευστότητα δεν ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των συστημικών τραπεζών καλύπτονται με το σταγονόμετρο από τον ELA. Επιπροσθέτως, καταγράφεται αρνητική πιστωτική επέκταση, επί 52 μήνες, με τα σημερινά επίπεδα στο -2,5%. Από τον περσινό αντίστοιχο Μάρτιο, λιγότερα κατά 639 εκατ. ευρώ, δόθηκαν από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Επίσης υπήρξε αύξηση δανείων στο "κόκκινο" τη διετία 2013-14 κατά 32%, ενώ από τα 77 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σήμερα ανέρχονται στα 80-82 δισ. , εκ των οποίων τα 42 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 28 δισ. στεγαστικά και τα υπόλοιπα 12 δισ. καταναλωτικά. Από τα 23 δισ. ευρώ των δανείων σε Μ.μ.Ε., τα 10 δισ. βρίσκονται στο κόκκινο, με ποσοστό καθυστέρησης αποπληρωμής στο 43%», τονίζει η έκθεση.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, οποία όμως έχει οδηγήσει σε ασφυξία την εγχώρια οικονομία.

«Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο προϋπολογισμός εμφανίζει προς έκπληξη όλων, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,16 δισ. ευρώ, όταν οι προβλέψεις ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 287 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες διαμορφώνονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, κάτω από το στόχο, επιβεβαιώνοντας ότι, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία όμως έχει οδηγήσει σε ασφυξία την εγχώρια οικονομία. Ακόμη, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 177,1% του Α.Ε.Π. το 2014 και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,5% του Α.Ε.Π. από 15,6% το 2009. Είχαμε αναθεώρηση της εκτίμησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2015, από 2,5% σε 0,5% ή 0,2% και εκτιμήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 50%, από 2,4 δισ. ευρώ το 2014 σε 1,2 δισ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα 4,4 δισ. ευρώ , με 688 εκατ.ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ενώ το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 349 εκατ. το 2015, από πλεόνασμα 798 εκατ. το 2014. Την περίοδο 2009-2014, η μείωση του Α.Ε.Π. έφτασε το 24,6% και εκτιμάται στα περίπου 179 δισ. ευρώ το 2014», αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά στον αποπληθωρισμό, επί δύο και πλέον χρόνια, κυμάνθηκε στα επίπεδα του -2,1% τον Απρίλιο του 2015, έναντι -1,3% το 2014 και οι δείκτες είναι βέβαιο ότι θα μεταβληθούν από τις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης τονίζει ότι ο οικονομικός και πολιτικός χρόνος τελειώνει επικίνδυνα και η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Το πραγματικό διακύβευμα, όμως, για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι ποιες αναπτυξιακές συνθήκες θα δημιουργηθούν. Η θέση των εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου, πάνω σε αυτό, είναι σαφής, αφού προσβλέπουμε για τη χώρα, στο να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, συμπράττοντας με τα υγιή στοιχεία της οικονομίας, με σκοπό να παράσχει νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, προάγοντας την Ελλάδα της δημιουργίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, αντί της ύφεσης, της λιτότητας και του αποκλεισμού. Η επίσημη θέση του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι να τελειώνουμε με τη τετράμηνη ακινησία της αγοράς από το καθεστώς “No Deal, No Grexit”», καταλήγει η έκθεση.​