​Οι μακροοικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, καθώς και οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος, οδήγησαν σε μικτές τάσεις τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες κατ�� τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η νέα άνοδος του Ευρώ που ήταν το αποτέλεσμα των αδύναμων στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, επιβάρυναν τους εξαγωγικούς κλάδους και οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση. Σε αυτό το πλαίσιο οι FTSE, DAX και CAC υποχώρησαν κατά 0.18%, 0.98% και 0.71%, αντίστοιχα.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές καταγράφοντας διευρυμένες απώλειες κατά 2.57%, με το συναλλακτικό όγκο μάλιστα να μη ξεπερνάει τα 70 εκατ. Ευρώ. Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν τις εν λόγω απώλειες στη λήξη των παραγώγων σειράς Μαΐου και στις ανακατατάξεις των Ελληνικών μετοχών στους δείκτες της MSCI.

Στις ΗΠΑ, η αδύναμη μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που εκδίδει το Reuters σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Michigan, ο οποίος υποχώρησε στο επίπεδο 88.6, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, τη στιγμή μάλιστα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πήχη στις 96 μονάδες, προκάλεσε αναστάτωση στους επενδυτικούς κύκλους. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος αντικρουόμενων επιδόσεων της Αμερικάνικης οικονομίας, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την όποια πρόβλεψη για τις μελλοντικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Σαν αποτέλεσμα, οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν οριακή άνοδο κατά 0.11% και 0.8%, ενώ στον αντίποδα ο τεχνολογικός NASDAQ υποχώρησε κατά 0.05%.

Στην πρωινή συνεδρίαση, οι μικτές τάσεις παραμένουν στις Ασιατικές αγορές, καθώς η νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Κίνα έχει οδηγήσει τον Hang Seng σε απώλειες κατά 1.23%, ενώ στον αντίποδα ο Ιαπωνικός Nikkei ενισχύεται κατά 0.72%, επωφελούμενος από τα βελτιωμένα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ υποχωρεί σήμερα το πρωί κατά 0.12% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1437) και τη Βρετανική Στερλίνα (0.7271), ενώ καταγράφει κέρδη κατά 0.24% έναντι του Ιαπωνικού Γιέν (136.87).

Σε ένα σχετικά αδιάφορο οικονομικό ημερολόγιο για τη σημερινή συνεδρίαση, ξεχωρίζει ο δείκτης τιμών κατοικιών για τις ΗΠΑ που εκδίδει η NAHB, καθώς και οι δημοπρασίες τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων στις ΗΠΑ, που αναμένονται στις 14:00 και 15:30 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr