Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται τα πρώτα φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν περάσει από τις εξετάσεις του Brussels Group.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο ανώδυνα πολιτικά φορολογικό πακέτο, το οποίο θα πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ τα δύσκολα μέτρα (όπως ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ) πηγαίνουν λίγο αργότερα, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να δηλώνει ότι «δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ εντός του καλοκαιριού».

Το πρώτο φορολογικό πακέτο

Στην ατζέντα των πρώτων φορολογικών μέτρων περιλαμβάνονται:

Νέου τύπου περαίωση για υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων οι οποίες είτε δεν είχαν υποβληθεί καθόλου, είτε είχαν υποβληθεί με ελλείψεις έως τα τέλη του 2014, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

«Νομιμοποίηση» αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού με φορολόγηση 15% - 20%

Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης

Αύξηση της έκτακτης εισφοράς

Λοταρία αποδείξεων

Φόρος διαμονής

Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής

Ανεξάρτητη ΓΓΔΕ

Κλειδώνει ο ΦΠA

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια και τις συζητήσεις που γίνονται στο Brussels Group, η Αθήνα επιδιώκει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ να κινηθεί στα επίπεδα του 18%-19% με εξαιρέσεις για βασικά είδη διαβίωσης (γάλα, ψωμί) και φάρμακα, για τα οποία εξετάζεται να ενταχθούν σε έναν μειωμένο συντελεστή 8%-9%.

Η ελληνική πλευρά θέλει στον μειωμένο ΦΠΑ να ενταχθούν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αέριου, για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Το σχέδιο για τον ενιαίο ΦΠΑ συνδυάζεται με τα κίνητρα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους καταναλωτές για να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα. Ένα από τα κίνητρα προβλέπει την επιστροφή ΦΠΑ 3% για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Τι θα γίνει εάν καταργηθεί η έκπτωση για τα νησιά

Σε κάθε περίπτωση «κλειδί» για το πού θα τεθεί ο πήχυς του ενιαίου συντελεστή, αποτελούν οι εξαιρέσεις. Αν καταργηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά, προκύπτει δημοσιονομικό όφελος πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα συνοδεύεται από ένα σύστημα επιστροφής μέσω διαδικτύου του αυξημένου ΦΠΑ στους νησιώτες, βάσει αποδείξεων κατανάλωσης, περίπου όπως γίνεται για την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους

Το σύστημα αυτό, όπως είπε ο υπουργός «θα είναι απλό, ηλεκτρονικό, χωρίς να χρειαστεί επισκέψεις σε ΔΟΥ, με το οποίο θα γίνεται επιστροφή της διαφοράς στους κατοίκους των νησιών, αν αυξηθεί και στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού και ενός εναρμονισμένου ΦΠΑ».