​Μπορεί να λήγει η προθεσμία για διαγραφή των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει και πάλι η εφαρμογή μέσα στον Μάιο.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει παράταση στη ρύθμιση εξπρές, όμως αυτό προς το παρόν δεν είναι τεχνικά εφικτό γιατί η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για παράταση δεν έχει ακόμα ψηφιστεί στη Βουλή.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη είχε καταθέσει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή στις 14 Απριλίου και σύμφωνα μ’ αυτή «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και της προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν 4321/2015».

Η τροπολογία αυτή όμως κατατέθηκε ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο νόμος ορίζει ότι η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να διαγραφεί στον φορολογούμενο το ισόποσο των προσαυξήσεων και έχει ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δόσης την 27η Απριλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έκαναν την αίτηση χθες ή σκοπεύουν να την κάνουν σήμερα, θα πρέπει να πληρώσουν το αργότερο εντός της ημέρας την προκαταβολή για να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης.

Μέχρι στιγμής πάντως στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των πολιτών και πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι μέσα σε δύο εβδομάδες η νέα ρύθμιση προσέλκυσε 165.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ, όταν η προηγούμενη ρύθμιση από τα τέλη του 2014 έκλεισε με 222.000 φορολογούμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον».

Επίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εισπράξεις μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ αν και αναμένουν σήμερα οι εισπράξεις να αυξηθούν κατακόρυφα.