​Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που προσέρχονται αυτές τις ημέρες στα ταμεία για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου.

Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 2 Μαρτίου, αλλά και οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Εάν το σύνολο της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση καταβληθεί εφάπαξ, τότε η έκπτωση θα φτάσει στο 100% των προσαυξήσεων. Έως 36 δόσεις προβλέπεται έκπτωση 80%, για 37-50 δόσεις προβλέπεται έκπτωση 70%, για 51-72 δόσεις προβλέπεται έκπτωση 60%, για 73-100 δόσεις προβλέπεται έκπτωση 50%. Για οφειλή έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται προσαύξηση. Για οφειλή άνω των 5000 ευρώ προβλέπεται μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 46 εκ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 72.000 οφειλέτες.

Την ίδια ώρα, τεταμένο παραμένει το κλίμα στα ασφαλιστικά ταμεία για την μεταφορά του ρευστού τους, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με το capital.gr, τα ταμεία διαθέτουν 2,6 δις ευρώ περισσότερα, από τα 2,3 δις ευρώ που απαιτούνται για τις συντάξεις Το ποσό αυτό διεκδικεί να αποσπάσει η κυβέρνηση για να καλύψει ανάγκες του Δημοσίου μέσω σύναψης ρέπος (repos). Αρνητικά απάντησε χθες το Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ το σημερινό ΔΣ του ΕΤΑΠ, ΜΜΕ δεν έλαβε απόφαση. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα ΔΣ των ταμείων για να λάβουν αποφάσεις.

BINTEO STAR