​Την άμεση καταβολή ποσού που ανέρχεται από 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ρωσία στην χώρα μας, «προαναγγέλλει» με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αγορά».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Αθήνας για τον αγωγό Turkish Stream πρόκειται να υπογραφεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας!

Τα κεφάλαια θα αποτελούν, αναφέρεται, προκαταβολή των κερδών που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά από τα τέλη διέλευσης. Η συμφωνία, όπως τονίζεται, «θα υπογραφεί πιθανότατα την Τρίτη».

Το deal κλείστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγορά», στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λαφαζάνης έχει συναντηθεί στη Λετονία με τον επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν και έχουν συζητήσει το θέμα.

Στελέχη από τις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι το «deal» αποτελεί ουσιαστικά κεκαλυμμένο δάνειο της Μόσχας προς την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς- σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις- ο αγωγός δεν θα υλοποιηθεί, οπότε σε κάποια φάση η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα.

Πάντως στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ποσό θα μας «βγάλει» έως τον Ιούνιο, δίνοντας έτσι πολύτιμες ανάσες στα δημόσια ταμεία αλλά και πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Αναφορά στο δημοσίευμα της «Αγοράς» κάνει και το Spiegel προσθέτοντας ότι το έργο του Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2019.