Νέα αύξηση μετά από ένα… μικρό ελπιδοφόρο διάλειμμα κάποιων μηνών σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τον Δεκέμβριο του 2014 το ποσοστό έφτασε στο 26%, ανεβαίνοντας κατά 0,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,23 εκατ., με τους άνδρες να είναι σταθερά σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις γυναίκες (23,4% έναντι 29,3%).

Όσον αφορά την ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών, παραμένει άνω του 50% (συγκεκριμένα, στο 51,2%).

Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας στην ευρωζώνη δείχνει να ανακάμπτει με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο η ανεργία στη ζώνη του κοινού νομίσματος σημείωσε μικρή υποχώρηση στο 11,3% από 11,4% τον Ιανουάριο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012

Δείτε το γράφημα-σοκ για την ανεργία στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί το γράφημα του Reuters για την ανεργία στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία.

cbajez1uuaa-q0m.jpg
Στο γράφημα, στο οποίο απεικονίζεται η εξέλιξη της ανεργίας βάσει ποσοστών στη χώρα μας, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία αλλά στην ευρωζώνη συνολικά, φαίνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η κατάρρευση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα από το 2009 και μετά.

Η καμπύλη έχει κάνει τέτοιο ξέσπασμα που μοιάζει με ευθεία κάθετη γραμμή, καθώς βρέθηκε σε μόλις δύο χρόνια από περίπου 10% σε ποσοστά άνω του 25%!

Ανάλογη είναι η καμπύλη της εξέλιξης της ανεργίας και στην Ισπανία, ενώ σαφώς πιο ήπια είναι τα πράγματα στις άλλες χώρες του Μνημονίου, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία μοιάζει με παραφωνία καθώς την ώρα που η ανεργία αυξάνεται σε όλες τις άλλες χώρες αλλά και στην ευρωζώνη συνολικά, τα δικά της ποσοστά ακολουθούν καθοδική πορεία…