​Αναπόφευκτες φαίνεται πως είναι για την κυβέρνηση οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο Βερολίνο, είναι τα βασικά εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την ρευστότητα στενεύουν.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισημαίνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Οι συνομιλίες με τους θεσμούς γίνονται με βάση την μακροσκελή λίστα που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η τωρινή, σύμφωνα με όσα λέει αξιωματούχος της Ε.Ε., καλείται να πείσει τους θεσμούς ότι ορισμένα από αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν, δηλαδή να εγκαταλειφθούν ή να αντικατασταθούν με άλλα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Reuters», οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια διότι προβλεπόταν να εισφέρουν 4 δισ. ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό, η Ε.Ε. έχει εκφράσει ανησυχίες για τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θέλει να συνδεθούν οι απολαβές με το μέγεθος των εισφορών. Επίσης, βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς, αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων.

Επίσης, οι πιστωτές επιμένουν, όπως και στο παρελθόν, να αλλάξει ο ΦΠΑ και, ιδίως, να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό θα έπληττε σκληρά τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας, καθώς και βελτιώσεις στον μηχανισμό είσπραξης των φορολογικών εισφορών.

«Έχουν μία εβδομάδα, δύο στην καλύτερη περίπτωση», αναφέρει ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευελιξία, με την κυβέρνηση Τσίπρα να «να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα».