Τρία σενάρια για την Ελλάδα παραθέτει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της, στην οποία τονίζει ότι οι πιθανότητες για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και για Grexit είναι μοιρασμένες.

«Αυτό που φαίνεται τώρα πιο πιθανό από ποτέ βραχυπρόθεσμα, είναι η πιθανότητα ενός παραπατήματος. Θεωρούμε ότι οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί από τη μία στις πέντε, στις μία στις τρεις» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα τρία σενάρια:

1. Παραμονή στην ευρωζώνη (πιθανότητα 40%): Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το σενάριο αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στη ρητορική για την ανατροπή του μνημονίου.

2. Έξοδος από την ευρωζώνη (πιθανότητα 25%): Αυτό θα συνέβαινε αν μετά από έλλειψη συμβιβασμού, κατέρρεαν οι διαπραγ��ατεύσεις και αποκόπτονταν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό δεν έχουν αυξηθεί, κατά την εκτίμηση της Morgan Stanley, ωστόσο η πιθανότητα ενός λάθος βήματος παραμένει σοβαρή.

3. Το ενδιάμεσο σενάριο (πιθανότητα 35%): Πρόκειται για το σενάριο που προβλέπει ότι δεν θα επιτευχθεί συμβιβασμός τους επόμενους 3 με 6 μήνες, το οποίο αποκαλεί «staycation» η Morgan Stanley, (δηλαδή διακοπές στο σπίτι). Όπως τονίζεται στην ανάλυση, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση ώστε να περιοριστεί η εκροή χρημάτων και η Ελλάδα ουσιαστικά δεν θα είναι πλήρες μέλος της ευρωζώνης (όπως η Κύπρος). Το σενάριο αυτό, βέβαια, θα εξελισσόταν στη συνέχεια είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο, οπότε επί της ουσίας είναι υποσενάριο.