​Η περαιτέρω διολίσθηση του Ευρώ καθώς και η νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου, συνέθεσαν την ανάμικτη εικόνα των αγορών που παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όσον αφορά την Ευρώπη, τo αποδυναμωμένο Ευρώ ευνόησε τους εξαγωγικούς κλάδους και ιδίως την αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας το Γερμανικό DAX και το Γαλλικό CAC σε άνοδο κατά 0.87% και 0.46%, με τον DAX μάλιστα να κλείνει πάνω από τις 11.900 μονάδες και να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό. Εξαίρεση στο γενικότερο Ευρωπαϊκό κλίμα αποτέλεσε ο Βρετανικός FTSE, ο οποίος επηρεάστηκε από τις απώλειες στον ενεργειακό κλάδο και έκλεισε τη συνεδρίαση μειωμένος κατά 0.3%.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε διευρυμένες απώλειες κατά 3.01% και υποχώρησε στις 770.14 μονάδες, ενώ προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι ρευστοποιήσεις δεν αφορούν μόνο τραπεζικά χαρτιά, αλλά και μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Στις ΗΠΑ, τα απογοητευτικά δεδομένα του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Reuters / Michigan σε συνδυασμό με το ενισχυμένο δολάριο και τις απώλειες στα ενεργειακά εμπορεύματα ήταν αρκετά για να επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο επίπεδο 91.2 σε μηνιαία βάση, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση 95.4, με αποτέλεσμα οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 να υποχωρήσουν κατά 0.82%, 0.44% και 0.61%, ��ντίστοιχα.

Στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση οι μικτές τάσεις παραμένουν στις Ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng να ενισχύεται κατά 0.41% και τα κέρδη να εντοπίζονται στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei καταγράφει οριακές ��πώλειες κατά 0.04%.

Τέλος στην αγορά συναλλάγματος, το Ευρώ καταγράφει ανοδική αντίδραση κατά 0.17% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.0514), ενώ παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τη Βρετανική Στερλίνα (0.7116) και το Ιαπωνικό Γιέν (127.46).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής των ΗΠΑ, καθώς και η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Mario Draghi, που έχουν προγραμματιστεί για τις 13:15 και 18:45 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr