Στο κυνήγι της «τυχερής απόδειξης» φαίνεται πως θα ρίξει τους φορολογούμενους το Υπουργείο Οικονομικών, με το μοντέλο της Λοταρίας, που εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία τη Σλοβακία και τη Μάλτα, με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα.

Στη λοταρία δεν θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις λιανικής, αλλά όσες αφορούν τις συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, αισθητικοί, γιατροί, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα, φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο κυνήγι της «τυχερής απόδειξης» θα μπαίνουν και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν οι καταναλωτές σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης ή άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και σε καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης. Από το μέτρο φαίνεται πως θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Τι λένε επιχειρηματίες και πολίτες

«Όταν ένας πελάτης πιστεύει ότι μπορεί με αυτή την απόδειξη θα πάρει ένα κέρδος, θα την ζητήσει» δηλώνει στο STAR ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης εστιατορίου.

«Μας στοχοποιεί γιατί έχουμε έναν ΦΠΑ 23% που δεν το έχουν όλοι οι τομείς των επαγγελμάτων άρα δεν μας συμφέρει τόσο πολύ. Αλλά εάν είναι σωστό για τη χώρα και την οικονομία, να γίνει» λέει στο STAR ο Μάνος Ντίνου, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων.

«Δεν μου φαίνεται τελείως κακή. Είναι ένα μέτρο που θα δούμε σε βάθος το πώς θα λειτουργήσει» λέει, από την πλευρά του, ένας πολίτης.

«Από υδραυλικό δεν παίρνω απόδειξη. Τώρα θα μπορούσα να πάρω για να μπαίνω στην κλήρωση» παραδέχεται μια άλλη πολίτης.

Πως θα γίνεται η συμμετοχή

Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω κινητού ή taxisnet, τον αριθμό της κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει, προκειμένου αυτοί οι αριθμοί να μετέχουν στην κλήρωση ως «λαχνοί».

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα, με τον αριθμό των τυχερών τουλάχιστον τετραψήφιο και κέρδη που, σε πρώτη φάση , θα φθάνουν έως τα 1.000 ευρώ, ενώ για λίγους... υπερτυχερούς θα φτάνουν και τα 10.000 ευρώ