Συμβουλές για την Ελλάδα και τους Έλληνες δίνει το Business Insider σε άρθρο με αρκετές δόσεις ειρωνείας που υπογράφει ο Γουλφ Ρίχτερ.
Ο αρθογράφος κάνει λόγο για «φτωχούς, καταπιεσμένους και βασανισμένους Έλληνες που έβγαλαν από τις τράπεζες τους 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στον Ιανουάριο μόνο» και τα διέθεσαν -μεταξύ άλλων- για αγορές σπιτιών στο Βερολίνο και το Λονδίνο.
«Η ΕΚΤ για να κρατήσει τις τράπεζές τους, τις στηρίζει μέσω του προγράμματος έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), με πολλά δισεκατομμύρια, έτσι ώστε οι Έλληνες να μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν τα δικά τους χρήματα και να τα στέλνουν αλλού» προσθέτει ο Ρίχτερ, ο οποίος αναφέρει ότι «οι Έλληνες είναι διαβόητοι για το ότι δεν πληρώνουν τους φόρους τους».
Ο ίδιος αναφέρεται στη συνέχεια στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί απελπισμένα να πουλήσει για να βγει από την κρίση αλλά «οι Έλληνες δεν σκέφτονται καν να αγοράσουν».
Κάνοντας μια αντιπαραβολή με την Ιαπωνία, ο Ρίχτερ τονίζει ότι το χρέος της είναι στο 250% αλλά οι ιδιώτες πάντα αγόραζαν το κρατικό χρέος: «Μόλις το 5% είναι σε ξένα χέρια. Ποτέ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν θα πήγαινε ικετεύοντας στη Γερμανία ή αλλού για μία διάσωση. Το όποιο δημοσιονομικό φιάσκο αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες, το αντιμετωπίζουν μόνοι τους».
Έτσι, ο δημοσιογράφος του BI προτείνει στους Έλληνες να ακολουθήσουν την εξής συνταγή επιτυχίας για έξοδο από την κρίση: Να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό, να πληρώσουν τους φόρους τους ακόμη και αναδρομικά, να πουλήσουν τα σπίτια που κατέχουν σε ξένες χώρες, να επενδύσουν σε ελληνικά προϊόντα και να αγοράσουν μαζικά 100ετή ομόλογα του Δημοσίου με απόδοση 2%.
«Τα έσοδα από αυτές τις μαζικές πωλήσεις ομολόγων θα πρέπει μετά να χρησιμοποιηθούν για να εξαγοραστεί όλο το δημόσιο χρέος που κατέχουν ιδρύματα σε άλλες χώρες, απαλλάσσοντας άλλους φορολογούμενους. Θα είναι μία υπερήφανη στιγμή στην ελληνική ιστορία. Οι Έλληνες θα ξέρουν ότι τα κατάφεραν μόνοι τους, σε χρόνο μηδέν και στο καλό η Τρόικα», τονίζει ο ίδιος, προτείνοντας ωστόσο και την… εναλλακτική της δραχμής!
«Αν η Ελλάδα δεν το κάνει, η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει τα ευρώ που απομένουν στην Ελλάδα σε δραχμές σε ένα σαββατοκύριακο και να αρχίζει ��α τυπώνει περισσότερες δραχμές για να χρηματοδοτηθεί, όπως η Ιαπωνία τυπώνει γεν. Και η κρίση χρέους θα λυθεί και πάλι» καταλήγει το άρθρο.