Ο Μάριο Ντράγκι πήρε κατά γράμμα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, πως η χώρα δεν θα ολοκληρώσει τον 5ο έλεγχο, δεν μιλάει με την τρόικα και δεν αποδέχεται το 2ο ελληνικό πρόγραμμα (γνωστό και ως μνημόνιο) και ως εκ τούτου σταματά να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral για τις χρηματοδοτικές της επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, η χώρα αποκόπτεται από την όποια συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση και η μόνη γραμμή ρευστότητας για τις τράπεζες θα είναι ο ΕLA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος επεκτάθηκε για 2 ακόμα βδομάδες.

Παρότι η ΕΚΤ εφάρμοσε απλά και μόνο τους κανόνες της, ότι δηλαδή δεν δέχεται ομόλογα της κατηγορίας «σκουπίδια» από χώρες εκτός προγράμματος, απλά και μόνο το συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται de facto εκτός μνημονίου αποτελεί τεχνοκρατική τοποθέτηση με έντονες πολιτικές προεκτάσεις.

Η ΕΚΤ λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και διά μέσου των τραπεζών -που θα δυσκολευτούν πολύ να αγοράσουν ελληνικά τρίμηνα γραμμάτια- στέλνει την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για την σύναψη ενός προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας, με έλεγχο, όρους και την ελπίδα μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους.

Η συμφωνία που η κυβέρνηση προσδιόριζε για το καλοκαίρι, έρχεται εκ των πραγματικών αναγκών πολύ συντομότερα.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου